Încă un pas înainte: una din solicitările de la "Marșul pentru Păduri" a devenit proiect de OUG. Este vorba de 300 de sisteme video care vor fi instalate în 11 județe la ieșirea de pe drumurile forestiere. Scopul lor este de a monitoriza orice cantitate de masă lemnoasă care iese din pădure.
Sistemele de supraveghere video vor fi amplasate în zonele cu risc ridicat în ceea ce privește tăierile ilegale. La alegerea zonelor s-a luat în calcul suprafața de pădure din fiecare județ, volumul exploatat și transportat, precum și cuantumul tăierilor ilegale identificate.
ONG-ul Agent Green anunță finalizarea plantării de puieți în Valea Vâlsanului, la poalele Munților Făgăraș.
Grație susținerii primite din partea companiei Prisum International, Agent Green a reușit să crească suprafața plantată la trei hectare, aproximativ șase stadioane de fotbal.
În plus, datorită angajamentului luat prin contract de către autoritățile locale, puieții plantați în luna noiembrie 2020 în munții Făgăraș nu vor fi tăiați niciodată. Zona plantată devine strict protejată, procesele naturale fiind singurele care vor continua să modeleze acești versanți după ce asociația Agent Green va termina eforturile de reconstrucție ecologică.
"Masacrul din Carpați" este un film de Alina Teodorescu și Sorin Drăgoi produs și difuzat la Televiziunea Bavareză (Bayerischer Rundfunk).
Documentarul publicat și pe YouTube cu subtitrare în limba româna folosește informații furnizate de Gabriel Păun (Agent Green) și Horea Petrehuș care luptă de ani de zile împotriva defrișărilor din România.
Investigații ca la carte scot la lumină drama din ariile protejate ale Romaniei și riscurile la care se expun cei care vor să scoată adevărul la lumină.
Agent Green a obținut la Curtea de Apel București și Înalta Curte de Casație și Justiție trei hotărâri definitive fără precedent pentru protejarea pădurilor din România.
În urma acestor hotărâri s-au suspendat și în unele cazuri s-au anulat definitiv tăierile planificate pe mai bine de 34.000 de hectare cu păduri din arii naturale protejate. Mai mult, amenajamentele silvice nu mai pot fi ținute la secret de către autorități.
Tăierile ilegale de lemn din codrii seculari sau din parcurile naţionale ale României fac subiectul unei anchete realizate de o echipă de jurnalişti americani prezentate în cadrul unui mini-serial difuzat de Netflix intitulat "Broken".
Pentru realizarea investigaţiei, jurnaliştii l-au contactat şi au stat de vorbă cu Gabriel Păun, activist de mediu la Agent Green, o organizaţie non-guvernamentală implicată activ în combaterea furtului de lemn din zona Banatului. Gabriel Păun i-a condus prin pădurile care furnizează lemnul pentru fabricile de mobilier.
Activiştii de mediu Agent Green, Greenpeace și Declic ridică în atenţia opiniei publice problema tergiversării lansării Sistemului Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase - SUMAL 2.0.
Cauza tergiversării este Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) care nu a pus la dispoziţie datele despre păduri, deşi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) afirmă că sistemul este 100% construit.
ONG-ul Agent Green este unul dintre cei 50 de membri și singura organizație din România participantă la Platforma privind Finanțarea Durabilă (Platform on Sustainable Finance) lansată de Comisia Europeană.
Alături de Agent Green se află alte companii/grupuri sau organizații/societăți europene, precum Airbus, Allianz Group sau E.ON SE, respectiv EUROFER sau Federația Europeană pentru Transport și Mediu.
Platforma privind finanțarea durabilă va consilia Comisia Europeană în vederea realizarii obiectivelor acordului verde al UE, inclusiv realizarea neutralității climatice până în 2050 și asigurarea protecției și restaurării biodiversității.
Aproape 1 km de oameni minunați au mărșăluit în codrii Iașilor pentru a-și proteja pădurea.
Ei au ales să atragă încă o dată atenția ministrului mediului că doar 1% din ariile protejate Bârnova – Repedea sunt strict protejate și îi solicită să crească nivelul de protecție pe minim 50% din suprafața ariilor protejate de lângă orașul Iași.
Agent Green lansează viziunea pentru pădurea României.
Documentul include radiografia holistică a situației pădurilor din România precum și obiective concrete care pot asigura siguranța națională, sănătatea populației și a biodiversității, combaterea schimbărilor climatice și a hazardelor naturale.
Eșecul Guvernului României de a proteja ultimele păduri virgine din România după 21 de ani de tergiversări este devoalat în raportul intitulat "Catalogul Pădurilor Pierdute", publicat de Agent Green și Fundația EuroNatur.
30.062 hectare, adică mai puțin de 8% dintre ultimele păduri virgine din România, sunt protejate în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasi-Virgine.
Zeci de activiști Agent Green au protestat la șantierul din pădurea virgină de la Iardaștița, una dintre cele 14 arii naturale protejate care sunt distruse prin construcția LEA (Linia Electrică Aeriană) Arad – Reșița – Porțile de Fier.
Proiectul are probleme majore în acordul de mediu. Defrișările masive sunt planificate prin 14 arii protejate pe o lungime de 30,39 km și nu sunt luate în calcul rute alternative.
Parcul Național Domogled respiră, pentru prima dată, in liniște.
Agent Green a câștigat procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu Ministerul Mediului și cu Romsilva. 19.369,24 de hectare din Parcul Național Domogled – Valea Cernei nu mai pot fi atinse începând de astăzi.
31 de procese sunt în derulare la Curtea de Apel și în Tribunale din teritoriu pentru a apară ariile naturale protejate din România. AVOCATUL PĂDURII se luptă în instanțe pentru a face dreptate în cazurile de ilegalități documentate de investigatorii Agent Green.
Dacă ești iubitor de natură vizitează site-ul Agent Green să citești povestea și lista completă a proceselor și să devii susținător al proceselor pentru paduri.
Pădurea este Garantat 100% și o chestiune despre cultură.
Ediţia emisiunii Garantat 100% realizată de Cătălin Ştefănescu la TVR1 l-a avut ca invitat pe Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.
Marșul pentru păduri a strâns iubitori ai naturii din toate colțurile țării – București, Cluj, Arad, Brașov, Oradea, Timișoara, Iași, Sibiu, Corabia, Slănic Moldova, Bistrița si nu numai, dar și în Europa: Zurich, Viena, Londra, Praga, Bruxelles, Madrid, au fost și ele alături de noi.
Agent Green, una dintre cele mai vizibile asociaţii de mediu care s-a impus în ultimii ani, în România, în lupta pentru salvarea pădurilor a lansat o campanie de conştientizare şi strângere de fonduri pentru salvarea pădurilor României.
Cei care vor să sprijine iniţiativele Agent Green pot achiziţiona produsele cu sigla "Donează Oxigen" și contribuie la salvarea pădurilor din România. Primele produse intrate în campanie sunt sunt suplimentele alimentare Himalaya pe care le găsiţi în majoritate farmaciilor din România.